fbpx
Uncategorized

Τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Pinterest LinkedIn Tumblr

Στον πυρήνα του, το κρυπτονόμισμα είναι ένα σύστημα αξίας. Όταν οι επενδυτές αγοράζουν ένα κρυπτονόμισμα, στοιχηματίζουν ότι η αξία του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου θα αυξηθεί στο μέλλον, όπως ακριβώς οι επενδυτές στο χρηματιστήριο αγοράζουν τίτλους όταν πιστεύουν ότι η εταιρεία θα αναπτυχθεί και οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν. 

Οι αποτιμήσεις των μετοχών καταλήγουν σε προεξοφλημένες εκτιμήσεις των μελλοντικών ταμειακών ροών μιας εταιρείας. Δεν υπάρχει συγκρίσιμο μέτρο αποτίμησης για τα κρυπτονομίσματα τι ειναι, επειδή δεν υπάρχει υποκείμενη εταιρεία- η αξία ενός κρυπτονομίσματος συνδέεται μόνο με την όρεξη των επενδυτών.

Οι αποτιμήσεις κρυπτονομισμάτων καταλήγουν σε έναν από τους εξής δύο παράγοντες: την πιθανότητα αγοράς του περιουσιακού στοιχείου από άλλους επενδυτές ή τη χρησιμότητα της αλυσίδας μπλοκ του κρυπτονομίσματος. 

Πώς λειτουργεί το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονόμισμα λειτουργεί με την τεχνολογία blockchain, αλλά τι ακριβώς είναι ένα blockchain; Ο όρος έχει γίνει τόσο συνηθισμένος, ώστε η έννοια και η σημασία του συχνά είναι θολές. Μια αλυσίδα μπλοκ είναι απλώς ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών. Αυτό το βιβλίο (ή βάση δεδομένων) είναι κατανεμημένο σε ένα δίκτυο υπολογιστικών συστημάτων. Κανένα μεμονωμένο σύστημα δεν ελέγχει το βιβλίο. Αντ’ αυτού, ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών διατηρεί σε λειτουργία μια αλυσίδα μπλοκ και πιστοποιεί τις συναλλαγές της. 

Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας blockchain λένε ότι μπορεί να βελτιώσει τη διαφάνεια, να αυξήσει την εμπιστοσύνη και να ενισχύσει την ασφάλεια των δεδομένων που μοιράζονται σε ένα δίκτυο. Οι πολέμιοι λένε ότι η τεχνολογία blockchain μπορεί να είναι δυσκίνητη, αναποτελεσματική, ακριβή και μπορεί να καταναλώνει υπερβολικά πολλή ενέργεια.         

Οι ορθολογικοί επενδυτές κρυπτογράφησης αγοράζουν ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο εάν πιστεύουν στη δύναμη και τη χρησιμότητα της υποκείμενης αλυσίδας μπλοκ. Όλα τα κρυπτονομίσματα τρέχουν σε blockchain, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές κρυπτογράφησης στοιχηματίζουν (είτε το γνωρίζουν είτε όχι) στην ανθεκτικότητα και την ελκυστικότητα αυτής της blockchain.

Οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων καταγράφονται στο διηνεκές στην υποκείμενη αλυσίδα μπλοκ. Ομάδες συναλλαγών προστίθενται στην “αλυσίδα” με τη μορφή “μπλοκ” (www.cryptoai.trade), τα οποία επικυρώνουν τη γνησιότητα των συναλλαγών και διατηρούν το δίκτυο σε λειτουργία. Όλες οι παρτίδες συναλλαγών καταγράφονται στο κοινόχρηστο βιβλίο, το οποίο είναι δημόσιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει και να δει τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στις μεγάλες αλυσίδες μπλοκ, όπως το Bitcoin (BTC) και το Ethereum (ETH).  

Αλλά γιατί οι άνθρωποι αφιερώνουν υπολογιστική ισχύ για την επικύρωση των συναλλαγών της αλυσίδας μπλοκ; 

Η απάντηση είναι ότι αμείβονται με το υποκείμενο κρυπτονόμισμα. Αυτό το σύστημα που βασίζεται σε κίνητρα ονομάζεται μηχανισμός απόδειξης εργασίας (proof-of-work, PoW). Οι υπολογιστές που “εργάζονται” για να “αποδείξουν” τη γνησιότητα των συναλλαγών blockchain είναι γνωστοί ως miners. Σε αντάλλαγμα για την ενέργειά τους, οι ανθρακωρύχοι λαμβάνουν φρεσκοκομμένα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι επενδυτές στα κρυπτονομίσματα δεν διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε παραδοσιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αντ’ αυτού, διαθέτουν ψηφιακές διευθύνσεις. Αυτές οι διευθύνσεις συνοδεύονται από ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά — μακρές σειρές αριθμών και γραμμάτων — που επιτρέπουν στους χρήστες κρυπτονομισμάτων να στέλνουν και να λαμβάνουν κεφάλαια. Τα ιδιωτικά κλειδιά επιτρέπουν το ξεκλείδωμα και την αποστολή κρυπτονομισμάτων. Τα δημόσια κλειδιά είναι δημόσια διαθέσιμα και επιτρέπουν στον κάτοχο να λαμβάνει κρυπτονόμισμα από οποιονδήποτε αποστολέα.  

Είναι δίκαιο να πούμε ότι το Bitcoin έχει αλλάξει το παράδειγμα – δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν και έχει απελευθερώσει μια εντελώς νέα τεχνολογία, μια νέα πλατφόρμα για επενδύσεις και έναν νέο τρόπο σκέψης για το χρήμα.

Το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε ως ένα κίνημα βάσης με αντι-καθεστωτικό ήθος, αλλά σήμερα, οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα για τη δυνατότητά τους να διαταράξουν τα δυσκίνητα παλαιά συστήματα και να διαφοροποιήσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Καθώς οι καινοτομίες συνεχίζουν να αναδιαμορφώνουν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων συναρπαστικών νέων έργων όπως η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (“DeFi”), η έννοια του κρυπτονομίσματος θα συνεχίσει να εξελίσσεται. 

Pin It